AMSTERDAM - De Tweede Kamer is geïrriteerd over het feit dat minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) opnieuw geld in banken wil steken.

Alle partijen betoonden zich donderdag tijdens een debat met Bos kritisch over de 2,5 miljard euro die Bos in ABN Amro wil steken.

Diverse Kamerleden herinnerden eraan dat Bos afgelopen najaar, direct na de overname van Fortis en ABN Amro, zei dat hij een gezonde bank had gekocht. "Het is moeilijk uit te leggen dat er nu weer steun nodig is", stelde D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya.

"Volgens de minister moet er weer heel veel geld naar de banken, terwijl de bevolking zucht onder de gevolgen van de economische crisis", zei SP-Kamerlid Ewout Irrgang. "Het wrange is dat die crisis juist door de banken is veroorzaakt."

Onrust

Ook de grootste coalitiepartij CDA was kritisch. "Er begint buitengewoon grote onrust te ontstaan in het land over de berichten dat er telkens weer meer geld naar de banken moet", zei CDA-Kamerlid Frans de Nerée.

PvdA'er Paul Tang was nog het mildst. Maar ook hij zei: "We hopen natuurlijk wel dat einde van steun in het zicht aan het komen is."

Toekomst

Bos maakte vrijdag bekend dat hij opnieuw 2,5 miljard in ABN Amro wil steken. Bovendien is er in de toekomst ook nog geld nodig, eerst omdat ABN Amro en Fortis van de Europese Commissie onderdelen moeten verkopen, later om ABN Amro en Fortis om te smeden tot één bank.

De Tweede Kamer is niet van plan Bos vooraf toestemming te geven voor nieuwe injecties. "Ik ga geen blanco cheque geven", verwoordde VVD-Kamerlid Frans Weekers de mening van een meerderheid.