BRUSSEL - De werkloosheid in de eurozone heeft in mei het hoogste niveau in tien jaar bereikt. Van de beroepsbevolking zat 9,5 procent zonder werk.

Dat heeft het Europese bureau voor de statistiek Eurostat donderdag bekendgemaakt. Het cijfer is iets hoger dan de 9,4 procent waar analisten in doorsnee op rekenden.

In mei raakten 273.000 mensen hun baan kwijt, waarmee het totale aantal werklozen in de zestien eurolanden op ruim 15 miljoen kwam.

Procentueel was de werkloosheid in de eurozone hoger dan in de Verenigde Staten (9,4 procent) en Japan (5,2 procent).

Hoogste niveau

In de gehele Europese Unie, die 27 lidstaten telt, steeg de werkloosheid van 8,7 naar 8,9 procent van de beroepsbevolking. Met 21,5 miljoen werklozen in de EU werd het hoogste niveau bereikt sinds juni 2005.

Nederland kende, mede dankzij de invoer van werktijdverkorting, de laagste werkloosheid: 3,2 procent. De werkloosheid was het hoogst in Spanje, waar 18,7 procent van de beroepsbevolking zonder werk zat.

In Duitsland, de grootste economie van Europa, bleef de werkloosheid onveranderd op 7,7 procent. In Frankrijk, de nummer twee, liep de werkloosheid op van 9,1 naar 9,3 procent.