DEN HAAG - De Arbeidsinspectie voert dit jaar ruim duizend controles uit op werkplekken waar veel tieners een vakantie- en/of bijbaantje hebben.

Inspecteurs kijken nu vooral in de agrarische sector, bij autowasserijen, in de groothandel, bij supermarkten, warenhuizen, distributiecentra en in de horeca of kinderen en jongeren daar wel veilig aan de slag zijn.

Dat heeft de Arbeidsinspectie donderdag bekendgemaakt. De afgelopen jaren daalt het aantal overtredingen met vakantiewerkers. Daardoor is ook het aantal controles afgenomen.

Zo bezochten inspecteurs in 2005 nog 1600 bedrijven en instellingen.

Maar de arbeidsomstandigheden voor jongeren met bijbaantjes wisselen wel sterk per sector. Zo stuitten inspecteurs in 2007 en 2008 bij ruim de helft van de gecontroleerde bedrijven in de horeca op misstanden.

Terwijl van de gecontroleerde winkeliers en werkgevers in de land- en tuinbouw zich 20 tot 30 procent zich niet aan de regels bleek te houden.

Weinig rust

De meeste overtredingen gaan over te lange werkdagen en te weinig rust. Er gelden strenge regels voor kinderen op het gebied van arbeids- en rusttijden, omdat jongeren in de ogen van de overheid op school behoren te zitten.

Een bijbaan is voor scholieren goed om (werk)ervaring op te doen en om wat geld te verdienen, maar niet om de kost te verdienen.

Verder lopen jongeren door hun onervarenheid en speelsheid meer risico's dan volwassenen. Daarom mogen ze ook niet te zwaar werk doen, niet met gevaarlijke machines werken en niet al te veel verantwoordelijkheden krijgen.

Gevaarlijke stoffen

Zo mogen kinderen van 15 jaar nog geen werk doen, waarbij ze in aanraking kunnen komen met gevaarlijke stoffen. Ook mogen ze niet aan de slag als caissière of op een andere manier geldzaken beheren.

Verder mag een 15-jarige niet meer dan 10 kilo tillen. Vanaf 16 jaar worden de regels wat soepeler. Maar de risicovolle werkzaamheden die ze wel mogen, dienen onder toezicht te gebeuren.

Bemmel

De afgelopen week kwam nog een 14-jarige jongen om het leven bij een bedrijfsongeval in het Gelderse Bemmel. Hij werkte met een machine.

De Arbeidsinspectie onderzoekt het ongeval. Volgens een woordvoerster van de inspectiedienst zijn jaarlijks tussen de nul en twee dodelijke ongelukken te betreuren met bijbaantjes van kinderen.