SAN FRANCISCO - De Californische gouverneur Arnold Schwarzenegger heeft woensdag de 'fiscale noodtoestand' uitgeroepen in de grootste Amerikaanse staat. Californië kan vanaf donderdag zijn rekeningen niet meer betalen.

Dit komt vooral door sterk teruggelopen belastinginkomsten vanwege de economische crisis.

De staat heeft een kastekort van 2,8 miljard dollar (2 miljard euro).

Dit bedrag zal na twee jaar zijn opgelopen tot 24 miljard dollar (17 miljard euro) tenzij Californië flink bezuinigt op allerlei publieke diensten, van onderwijs tot armoedebestrijding, aldus de gouverneur.

Rijbewijzen

Schwarzenegger heeft al bevolen, dat veel overheidsinstellingen een jaar lang de eerste, tweede en derde vrijdag van de maand dicht zijn. Zo kunnen er die dagen bijvoorbeeld geen rijbewijzen of bouwvergunningen worden afgehaald.

De desbetreffende ambtenaren worden drie dagen per maand minder uitbetaald. Ziekenhuizen, gevangenissen en onderdelen van de politie kunnen wel gewoon open blijven.

Maatregelen

Schwarzenegger en zijn regering hadden in februari een pakket maatregelen voorgesteld, dat door kiezers in mei resoluut van tafel werd geveegd. De gouverneur had daarop de regering van de staat tot 1 juli gegeven om met een nieuw plan te komen.

Toen dat dinsdag om middernacht niet was gelukt, riep hij de bestuurders woensdag bijeen om alsnog te beslissen over de te nemen maatregelen. ''Ik rust niet voordat we klaar zijn'', aldus de gouverneur.