UTRECHT - De vakbonden houden vast aan de cao bij warenhuis V&D en de loonsverhoging die daarin is overeengekomen. Dat hebben de bonden woensdag na overleg met het warenhuis laten weten.

Volgens FNV Bondgenoten dreigt V&D nu met een reorganisatie waarbij ''massaontslagen'' aan de orde zullen zijn.

De werknemers zouden niets terugkrijgen voor het afzien van de loonsverhoging, aldus de bonden na afloop van het gesprek.

Werkgarantie

V&D biedt geen werkgarantie als de mensen afzien van de loonsverhoging , zegt Jeroen Warnaar van CNV Dienstenbond.

Volgens zijn collega Henk van der Ploeg van FNV Bondgenoten zullen er ook banen verdwijnen als de afgesproken loonsverhoging niet doorgaat.

Loon

In de cao staat dat de werknemers per 1 juli van dit jaar 3,3 procent meer loon krijgen. Het warenhuis wil daar in deze slechte economische tijden vanaf.

In een door het warenhuis gehouden peiling, ging het personeel akkoord met het openbreken van de cao, maar de bonden weigeren dat.

Onbetrouwbaar

Zij vinden de uitkomst van de peiling onbetrouwbaar en onbruikbaar. Aangegeven was dat niet afzien van de loonsverhoging zou kunnen leiden tot veel ontslagen.

''Natuurlijk kiezen werknemers dan voor werkzekerheid'', aldus Van der Ploeg. Maar die zekerheid biedt V&D volgens hem niet.

De vakbondsman waarschuwt dat de bond zo nodig naar de rechter zal stappen om V&D te dwingen zich aan de cao te houden.