HILVERSUM - De krapte op de markt voor huurwoningen loopt steeds verder op. In 2002 kwamen minder huizen beschikbaar dan een jaar eerder, terwijl meer mensen een woning zochten. Niet alleen in de grote steden lopen daardoor de wachttijden voor een huurwoning op, maar ook in de provincie is het voor woningzoekers steeds lastiger een huis te krijgen.

Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Aedes, de vereniging van woningcorporaties. De krapte wordt veroorzaakt doordat koophuizen door de sterke prijsstijgingen van de afgelopen jaren voor veel mensen onbetaalbaar zijn geworden. Veel huurders blijven daarom langer in hun woning zitten en stromen niet door naar een koopwoning of een duurder huurhuis.

Vooral ouderen en jongeren hebben last van de krapte op de huurmarkt. Om de problemen op te vangen willen de woningcorporaties .000 nieuwe woningen bouwen en nog eens 30.000 huizen aanpassen voor ouderen. Voor studenten werken de verhuurders dit en volgend jaar aan 7000 kamers.

Gemiddeld duurde het bijna 3 jaar om een huurwoning te krijgen, tegen 2,6 jaar in 2001. In Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Utrecht kan de wachttijd oplopen tot 8 jaar.