AMSTERDAM - DSB Bank is op de vingers getikt door de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De bank van AZ-voorzitter Dirk Scheringa is volgens de toezichthouder niet zorgvuldig genoeg geweest bij het verstrekken van hypotheekleningen.

DSB Bank vecht de twee boetes van in totaal 120.000 euro aan, zo zei bestuurslid Hans van Goor.

DSB Bank, onder meer bekend van Frisia, Lenen.nl, Becam en Postkrediet, kreeg de boetes op 5 mei opgelegd.

Maar de AFM maakte deze pas woensdag openbaar. Afgelopen maart liet de toezichthouder weten DSB te onderzoeken.

Boetes

Volgens een woordvoerder van de AFM hebben de nu opgelegde boetes ''slechts betrekking op een deel van de dienstverlening van DSB''. Dat betekent dat de bank later mogelijk nog meer boetes krijgt.

Het onderzoek stamt uit de periode mei, juni en juli vorig jaar. De AFM heeft geconstateerd dat DSB niet altijd juist heeft gehandeld als het gaat om het voorkomen van overkreditering van klanten.

Soms werd er niet de juiste informatie gevraagd aan een klant, in sommige gevallen deugde het advies dat werd gegeven niet. Daarmee heeft de bank de Wet op het financieel toezicht overtreden.

Aangepast

Van Goor van DSB Bank zei dat zaken die in het verleden mogelijk niet goed zijn gegaan, inmiddels intern zijn aangepast. Desondanks is de bank het niet eens met de beslissing van de AFM.

''We hebben een interne bezwaarprocedure gestart. We kunnen de stap naar de rechter maken'', zei hij.

Imago

De bestuurder noemde de boetes ''vervelend''. Hij erkende dat deze niet goed zijn voor het imago van de bank.

''Maar we krijgen heel veel e-mails van klanten die zich hier niet in herkennen. We hebben klanten gevraagd of ze klachten hebben, maar heel weinig reacties gehad.''

Hypotheekleed

De Stichting Hypotheekleed, die namens gedupeerden een collectieve claim voorbereidt tegen DSB, reageerde verheugd.

''Wij zijn hier heel blij mee. Het bevestigt dat klanten onvolledig en onjuist zijn geïnformeerd. DSB heeft onrechtmatig gehandeld. Deze boetes zetten ons een eind in de goede richting'', stelde Bert Oude Middendorp, initiatiefnemer van de stichting.

Politiek

Stichting Hypotheekleed vindt dit een goed moment om de politiek bij de kwestie te betrekken. ''Wij gaan aan de bel trekken. Zo'n dertig tot veertig gezinnen dreigen hun huis uitgezet te worden. Er moet een collectieve oplossing komen'', aldus Oude Middendorp.

Volgens hem zouden de 700 aangesloten gedupeerden met een bedrag van ongeveer 50 miljoen euro schadeloos zijn gesteld.

Schikking

Oude Middendorp zei met DSB Bank om de tafel te willen om te praten over een schikking. Maar Van Goor wees dat van de hand, net als DSB Bank dat vorige maand al deed. ''Er is geen sprake van collectiviteit. Elke klacht is anders en moet individueel beoordeeld worden.''