DEN HAAG - Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) heeft moeite de Tweede Kamer te overtuigen van haar plan voor een miljoenenbezuiniging op de politie.

De grote oppositiepartijen hebben zware kritiek op de bezuiniging en waarschuwen dat de veiligheid in Nederland in het geding is. Ook regeringspartij CDA houdt twijfels.

Dat bleek woensdag tijdens een overleg tussen de Kamer en Ter Horst. Ook de coalitiegenoten PvdA en ChristenUnie maken zich zorgen over de gevolgen van de reorganisatie.

Draagvlak

De VVD vroeg zich af hoe groot het draagvlak nog is voor de plannen van Ter Horst. ''Wat de minister wil, kan niet'', zei SP-Kamerlid Ronald van Raak.

Hij verwijt Ter Horst ook dat ze de bezuinigingsopdracht die haar ministerie heeft gekregen volledig over de schutting gooit en laat oplossen door de politie.

Zijn PVV-collega Hero Brinkman gelooft niets van het verhaal dat de bezuinigingen niet ten koste zullen gaan van blauw op straat.

Ook de christendemocraten plaatsen daar vraagtekens bij. Kamerlid Coskun Cörüz hoort te veel verontrustende geluiden van de werkvloer.

Bezuinigen

De minister blijft erbij dat de politie kan bezuinigen zonder te snijden in het aantal agenten op straat. Volgens haar kunnen politiekorpsen de benodigde miljoenen vrijspelen door veel efficiënter te werken. ''Ik vind het jammer dat die koppeling niet wordt gelegd'', zei Ter Horst.

De Nederlandse politie moet volgend jaar 148 miljoen euro inleveren. Dat bedrag loopt op tot 206 miljoen euro in 2014.

Ter Horst wees de Kamer erop dat twee derde van dat bedrag moet worden bezuinigd vanwege hoge kosten die de cao en pensioenen voor de politie met zich meebrengen. De rest moet de politie inleveren, omdat de economische crisis ook de overheidsfinanciën flink raakt.

Overeenkomst

Ter Horst overlegt momenteel met de korpsbeheerders over de wijze waarop ze de bezuiniging kunnen invullen. Ze hoopt volgende week een overeenkomst te bereiken.

De Tweede Kamer tilt het lopende debat over de ingrepen over het zomerreces heen, in afwachting van een concreet bezuinigingsplan en meer uitleg van de minister.