DEN HAAG - Zes Nederlandse banken investeren geld in bedrijven die controversiële wapens als clusterbommen maken en wapens leveren aan foute regimes. Dat stellen Oxfam Novib, Amnesty International, FNV en Milieudefensie op basis van onderzoek dat in opdracht van hen is gedaan.

Bank-verzekeraar ING investeert volgens de organisaties het meest in ''foute bedrijven''. De organisaties testen de banken regelmatig op maatschappelijk verantwoord gedrag.

Ze noemen dit onderzoek De Eerlijke Bankwijzer. Deze werd begin dit jaar gelanceerd. Per kwartaal bekijken de organisaties hoe de banken het doen op het gebied van onder meer mensenrechten of milieuthema's.

Onthullingen

''Twee jaar na onthullingen over investeringen door Nederlandse banken in foute wapenbedrijven, gaan zes grote banken hier nog steeds mee door'', aldus de organisaties in een verklaring.

In 2007 bleek dat ABN Amro, Fortis, ING en Rabobank geld investeerden in producenten van clusterbommen en landmijnen.

Wapenhandel

Volgens de onderzoekers investeert ING zowel in bedrijven die controversiële wapens maken, als in bedrijven die zich schuldig maken aan controversiële wapenhandel. ING is volgens de organisaties de enige bank die ook met eigen spaargeld in beide investeert.

Rabobank en Robeco investeren met eigen spaargeld in een bedrijf dat controversiële wapens maakt, ondanks het feit dat ze het wapenbeleid hebben aangescherpt. Aegon, SNS Bank en SNS Regio Bank hebben geen eigen geld in foute wapenbedrijven.

Beleggingsfondsen

Ze investeren wel, net als ING, Rabobank en Robeco, met hun beleggingsfondsen in dit soort bedrijven, aldus de onderzoekers.

ABN Amro, ASN, DSB, Fortis, Friesland Bank en Triodos investeren niet in controversiële wapenbedrijven, noch met eigen middelen, noch via beleggingsfondsen.