DEN HAAG - Coalitiepartij ChristenUnie zal zich woensdag in de Tweede Kamer fel keren tegen het plan om een handvol tv-presentatoren met topsalarissen te belonen die uitstijgen boven de Balkenende-norm van 181.000 euro.

De Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie voelt niets voor de uitzonderingen, zoals minister Ronald Plasterk (Media) die voorstelt. Dit kondige ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind dinsdag aan.

Plasterk wil de omroepsalarissen maximaliseren op 181.000 euro. Voor een vijftal presentatoren wil Plasterk een uitzondering maken om die vorstelijker te kunnen belonen.

Consequent

Volgens Voordewind scheppen uitzonderingen een precedent voor andere sectoren. ''We hebben nu een norm, laten we consequent zijn'', zegt Voordewind.

Hij vindt bovendien de selectiecriteria voor de uitzonderingsgevallen onduidelijk en erg discutabel. ''Wat is uniek talent? Balkenende is ook uniek talent'', zegt Voordewind, die vindt dat de publieke omroep zich in tijden van economische crisis niet kan veroorloven ''om vette salarissen uit te delen.''

De ChristenUnie krijgt in elk geval steun van de oppositiepartijen SP en PVV.