DEN HAAG - Ongeveer vijfduizend werknemers die met ontslag bedreigd werden, zijn door de zogeheten mobiliteitscentra nog voordat ze daadwerkelijk werkloos werden aan ander werk geholpen in de eerste vijf maanden van dit jaar.

Tegelijkertijd bedroeg het aantal WW-aanvragen in de eerste vier maanden 175.000. Dat is een verdubbeling van de 86.000 in dezelfde periode vorig jaar.

Dat blijkt uit de monitor Arbeidsmaatregelen die minister Piet Hein Donner en staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) dinsdag naar de Tweede Kamer hebben gestuurd.

Mobiliteitscentra

Eind vorig jaar is het kabinet wegens de economische crisis begonnen in het land 33 mobiliteitscentra in te richten, waar onder meer gemeenten, uitkeringsinstituut UWV, werkgevers en scholingsinstellingen samenwerken om werklozen en met ontslag bedreigden zo snel mogelijk (elders) aan de slag te krijgen. Sinds 1 maart zijn alle 33 centra operationeel.

In de monitor staan nog geen gegevens over het gebruik van de deeltijd-WW. Ook hiermee wordt gepoogd te voorkomen dat werknemers op straat komen te staan.

Crisismaatregel

Werkgevers konden tot begin vorige week via deze crisismaatregel met behulp van WW-uitkeringen hun personeel tijdelijk minder laten werken.

Zo moeten bedrijven hun vakkrachten kunnen behouden om straks weer aan de aantrekkende vraag te kunnen voldoen bij een herstel van de economie.

Deeltijd-WW

Maar de regeling voor deeltijd-WW werd vorige week gesloten door Donner, omdat de beschikbare 375 miljoen euro al binnen drie maanden op was.

De minister overweegt het budget aan te vullen tot 550 miljoen euro. Daarbij wil hij wel regelen dat bedrijven voortaan minder ruimhartig van de WW-steun gebruik kunnen maken. Anders is er niet genoeg geld tot eind dit jaar.

De bewindsman hoopt woensdag te kunnen vertellen hoe de deeltijd-WW wordt voortgezet, nog voordat hij die dag in debat gaat met de Tweede Kamer over de regeling.