DEN HAAG - Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat prins Willem-Alexander niet langer lid moet zijn van de raad van commissarissen van De Nederlandsche Bank (DNB).

Dat bleek dinsdag in een uitzending van het tv-programma EénVandaag. De prins is commissaris sinds 1998. In de aanpak van de financiële crisis krijgt DNB nog weleens kritiek en PvdA, SP, VVD en GroenLinks vrezen dat ook de rol van de commissarissen ter discussie kan komen te staan.

Bovendien is een parlementair onderzoek naar de aanpak van de crisis gestart en dan zou er een probleem kunnen ontstaan als de commissarissen gehoord moeten worden.

''Ik denk dat het kabinet er wijs aan doet hem niet in deze positie te brengen'', aldus PvdA-Kamerlid Paul Tang. ''Een heel onwenselijke situatie'', stelde SP'er Ewout Irrgang in het tv-programma.

RVD

Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) hebben de Kamerleden het bij het verkeerde eind. De raad voor commissarissen is niet verantwoordelijk voor de taken die DNB uitvoert bij het toezicht op de Nederlandse financiële sector en ook niet bij het monetaire beleid, laat een woordvoerder weten.

De raad ziet wel toe op het beheer binnen DNB, waaronder zaken als de vaststelling van de jaarrekening en goedkeuring van de begroting.

Koning

Prins Willem-Alexander is lid van de raad van commissarissen van DNB in verband met de voorbereiding op zijn toekomstige taak als koning, aldus de RVD.

Zo heeft de prins ook zitting in de Raad van State en is hij voorzitter van de VN-adviseursgroep Water en Sanitatie.