DEN HAAG - De meeste gevangenismedewerkers vinden de werkdruk veel te hoog. Volgens hen is er geen ruimte voor nog meer bezuinigingen.

Dat blijkt volgens de SP uit een eigen onderzoek onder gevangenispersoneel. 

SP-Tweede Kamerlid Krista van Velzen maakte de eerste resultaten dinsdag bekend, aan de vooravond van een overleg met staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) over de toekomst van het gevangeniswezen.

Bezuinigingen

Ongeveer vijfhonderd personeelsleden hebben de SP-enquête ingevuld. Van hen vindt 92 procent dat de kwaliteit van het werk al lang onder druk staat door de bezuinigingen in de afgelopen jaren en dat de grens is bereikt.

''Gevangenispersoneel is jarenlang uitgeknepen. Albayrak moet de kans die het cellenoverschot biedt nu grijpen en hier eindelijk iets aan te doen'', aldus Van Velzen. Albayrak wil vanwege dat overschot de komende jaren acht gevangenissen sluiten.

Kapitaalvernietiging

Door de reorganisatie verdwijnen twaalfhonderd banen. Volgens Van Velzen is dat kapitaalvernietiging. De kennis van goed opgeleid personeel moet volgens haar worden gebruikt om de tijd die criminelen vastzitten, beter te benutten.

Bijna negen op de tien cipiers zeggen volgens de SP dat er steeds minder personeel is voor hetzelfde aantal gedetineerden.

''Het persoonlijk contact is haast verdwenen; hier wordt geen mens beter van'', meent Van Velzen.