UTRECHT - De Rabobank vreest door royale leningen zonder voldoende onderpand verliezen te lijden die kunnen oplopen tot tientallen miljoenen euro's. De betreffende leningen werden de afgelopen jaren verstrekt door de vestiging van de bank in Eemnes.

Volgens een woordvoerder verspeelt de bank in het gunstigste geval een paar miljoen euro door de slechte leningen.

Het bankkantoor in het Utrechtse Eemnes staat sinds kort onder toezicht van een toegevoegd bestuurder nadat duidelijk werd dat het kantoor in 2001 de regels had overtreden door een aantal financieringen niet ter goedkeuring voor te leggen aan het hoofdkantoor. De directeur van het betreffende kantoor die de leningen verstrekte is vorig jaar door een verkeersongeval om het leven gekomen.

In theorie zijn de Rabo-filialen zelfstandige bankkantoren. Wel houdt Rabobank Nederland het toezicht op deze banken. Boven een bepaald bedrag, afhankelijk van de grootte van de bank, moeten financieringen aan Rabobank Nederland worden voorgelegd.

Tijdens een reguliere controle bleek het kantoor Eemnes, een middelgrote bank, leningen zonder de vereiste toestemming te hebben verstrekt.