AMSTERDAM - Topman Albert Röell van Kas Bank heeft een oplossing om de Nederlandse economie te herstellen. Hij stelt voor dat pensioenfondsen de probleemkredieten van de banken via een veiling kunnen overnemen.

''De banken zijn dan weer gezond, het vertrouwen keert terug en de banken kunnen weer kredieten verstrekken aan bedrijven. Daar is een bank toch voor bedoeld'', aldus Röell.

Kas Bank is uitsluitend actief in de effectenhandel voor zakelijke klanten. Dat biedt Röell een kijkje in de keuken bij zowel banken als pensioenfondsen.

ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, staat positief tegenover het plan. ''In principe is dit een interessante gedachte.'' Maar ABP benadrukt dat de overheid eerst de koers moet bepalen.

Mogelijkheden

Het kabinet en pensioenfondsen spreken dinsdag over de mogelijkheden voor de fondsen om bij te dragen aan het herstel van de economie.

Minister Wouter Bos van Financiën zei vorige week tijdens een overleg in de Tweede Kamer dat hij graag ziet dat pensioenfondsen een aandeel nemen in de bankensector.

De bankier denkt dat het idee van Bos niet de oplossing is. De balansen van banken zijn dan nog steeds niet transparant, aldus Röell.

Veiling

Volgens de topman zouden de riskante beleggingen van banken via een veiling verkocht kunnen worden aan pensioenfondsen. ''Nu durft niemand deze producten te kopen omdat de waarde ervan moeilijk te bepalen is.''

Pensioenfondsen daarentegen zijn van de lange adem. Hoewel de crisis ook hier zijn sporen heeft achtergelaten, zit er volgens Röell nog 600 miljard in de pensioenpot.

''In plaats van dat geld minder waard te laten worden, moeten we dat geld in de bankensector aan het werk zetten'', stelt Röell. ''De banken worden van hun problemen verlost en de markt komt weer op gang.''

Haast

Haast is geboden, aldus Röell. ''De verwachting van economen is dat het na de zomer weer hard werken wordt om de economie op het rechte pad te houden.''

Hij vindt ook dat er een belangrijke rol is weggelegd voor de overheid. ''De staat moet voor zo'n 120 miljard euro garant staan. Bovendien moet er wetgeving worden aangepast.''

De bankier heeft al aangeklopt bij het ministerie van Financiën, maar vooralsnog geen inhoudelijke reactie gekregen.

Pensioenfonds Zorg en Welzijn laat in een reactie weten dat ''grote aankopen niet passen in ons beleggingsbeleid dat kijkt naar zowel rendement als risico''.