RIJSWIJK - Het merendeel van de Nederlandse particuliere beleggers kan zich niet vinden in de hoogte van de beloning die de nieuwe Ahold-topman Anders Moberg ontvangt. Maar liefst 86 procent noemt het bedrag 'veel te hoog', zo bleek vrijdag uit een onderzoek van de website beursgorilla.nl.

Voor de peiling werden 1200 mensen ondervraagd. Van hen kwalificeerde 6 procent de beloning als 'hoog'. Slechts 8 procent toonde begrip voor de hoogte van het salaris, maar zei duidelijke en meetbare prestatiemaatstaven te missen.

Uit het onderzoek bleek dat ruim de helft van de beleggers die nu het aandeel Ahold in zijn portefeuille heeft, serieus overweegt van het aandeel af te zien. Deze groep verwacht overigens niet dat het aandeel zal zakken. Met de verkoop zeggen ze een daad te willen stellen tegen de steeds hoger wordende salarissen van bestuurders.

Ruim 82 procent van de ondervraagden gaf verder aan dat de raad van commissarissen niet met de honorering akkoord had moeten gaan. Een meerderheid van de beleggers vindt dan ook dat de voorzitter van de raad moet opstappen. Vrijwel niemand is van mening dat Moberg degene is die weg moet.

Overigens legt 18 procent de schuld bij Moberg. Zij vinden dat hij onverantwoord heeft gehandeld door het salarispakket te accepteren.

Ahold ligt flink onder vuur over de beloning van de Zweedse topman. Vorige week maakte de door boekhoudschandalen geplaagde onderneming op een extra aandeelhoudersvergadering bekend dat Mobergs beloning kan uitdijen tot 10 miljoen euro per jaar. Zijn vertrekregeling kan net zo hoog oplopen.