MAASTRICHT - Rechters in Maastricht en Amsterdam hebben deze maand in twee afzonderlijke bodemprocedures schadevergoedingen toegewezen aan consumenten die ongeneeslijk ziek werden door asbestvezels.

Dochterbedrijf Nefalit van asbestproducent Eternit moet de nabestaanden van een vrouw uit Amsterdam en van een man uit Beek respectievelijk 48.717 en 43.167 euro betalen, oordeelden de rechters.

Volgens advocaat Bob Ruers, die de slachtoffers heeft bijgestaan, is het voor het eerst dat de rechter in een bodemprocedure bepaalt dat een asbestproducent schadevergoeding moet betalen aan consumenten.

Waarschuwen

Nefalit heeft volgens de rechter in Amsterdam onzorgvuldig gehandeld door in 1972 Nobrandaplaten op de markt te brengen zonder te waarschuwen voor de gezondheidsrisico's.

Als gevolg van de inademing van asbestvezels werd bij de man en vrouw ongeveer dertig jaar later mesothelioom (long- of buikvlieskanker) geconstateerd. Ze zijn beiden eraan gestorven. Nefalit beriep zich op verjaring, maar de rechter wees dat af.

Ruers zei dat nog drie vergelijkbare zaken van consumenten en kleine zelfstandigen tegen Nefalit lopen.