DIEMEN - Ruim een kwart (26 procent) van de werknemers in Nederland houdt er op dit moment serieus rekening mee dat hij zijn baan kwijtraakt door ontslag of doordat het arbeidscontract niet wordt verlengd.

Van de werkenden denkt 7 procent dat de kans op ontslag groot is, zo blijkt uit de Randstad Werkmonitor die de uitzendorganisatie maandag heeft gepubliceerd.

De angst voor ontslag is niet eerder zo groot geweest, aldus het onderzoek onder ruim duizend werkenden. Het vertrouwen in het vinden van een andere baan is lager dan ooit.

Vooral ouderen en mensen met een lage opleiding zijn weinig positief over hun kansen op de arbeidsmarkt.

Op niveau

Vier op de tien werknemers denken niet dat zij binnen een half jaar ander of vergelijkbaar werk kunnen vinden. Onder 45-plussers is dat 55 procent.

Bijna de helft van de ondervraagden heeft de eigen cv tevoorschijn gehaald en zo nodig bijgewerkt. Vooral de informatie over opleiding en werkervaring is aangepast.

De werkenden in Nederland beseffen goed hoe laat het is, concludeert algemeen directeur Chris Heutink van Randstad. ''Zij brengen hun cv op niveau volgens de eisen van vandaag.''