LEIDSCHENDAM - Nederlanders zullen dit jaar hun zomervakantie meer in eigen land doorbrengen, terwijl de stroom van buitenlandse toeristen naar ons land wat zal afnemen. Dat is de verwachting van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC).

Het NBTC rekent, met juli als vakantiemaand voor de deur, op 3,9 miljoen zomervakanties door Nederlanders in eigen land. Dat zijn er 100.000 meer dan vorig jaar.

Het bureau houdt wel een slag om de arm. Als het huidige mooie weer aanhoudt, zou dat twijfelaars over de streep kunnen trekken en leiden tot meer vakanties in eigen land.

Het inkomend toerisme zal deze zomer dalen van 2,6 miljoen toeristen naar 2,5 miljoen.

Zomervakantie

De zomervakantie begint komend weekeinde, zaterdag 4 juli, en eindigt op zondag 6 september.

Nederlanders zullen zo'n acht miljoen zomervakanties ondernemen, 3,9 miljoen in eigen land en 4,1 miljoen in het buitenland. In Nederland zijn campings en bungalowparken populair.

Economie

Nu het minder goed gaat met de economie, voelen mensen minder voor een verre reis en kiezen ze meer voor een vakantie in eigen land, denkt het NBTC.

Ook wordt verwacht dat minder Britten en Amerikanen naar ons land komen. De wisselkoersen van de euro maken Nederland dit jaar voor hen naar verhouding duur.

Staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken riep eerder dit jaar de Nederlanders op om in hun eigen land op vakantie te gaan.

Positief

Hij zegt in een reactie op de verwachting van het NBTC dat ''het positief is dat Nederlanders hun eigen land als goed vakantieland zien''.

''Maar ook het toerisme heeft last van de economische crisis. Het dalende aantal bezoekers uit het buitenland is daarom begrijpelijk, maar eens te meer reden om Nederland in het buitenland te blijven promoten als een interessant vakantieland'', aldus Heemskerk.