DEN HAAG - Het functioneel parket van het Openbaar Ministerie (OM) is onlangs een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar een mogelijk illegaal afvaltransport van Essent Milieu naar Polen.

Een woordvoerster van het OM heeft dat maandag bevestigd.

Het gaat om een partij van bijna 4000 ton afval. Deze is tussen december 2007 en december 2008 naar Polen vervoerd. De samenstelling van het afval zou anders zijn dan op de documenten was vermeld.

Volgens het OM is het onderzoek nog niet lang bezig en kan er nog niets over voorlopige resultaten worden gezegd.

Brandstof

Essent zegt dat justitie onderzoek doet naar de export van papier/kunststoffractie naar Polen. Dat is een vervangende brandstof die uit huishoudelijk afval wordt gescheiden en wordt gebruikt voor energieproductie en industriële processen, meldt het bedrijf.

''Essent Milieu exporteert deze vervangende brandstof onder andere via gespecialiseerde bedrijven naar het buitenland. Het overbrengen van dergelijke uit afval gewonnen producten is aan Europese regelgeving gebonden en staat onder toezicht van de Nederlandse overheid. Essent Milieu voldoet hier volledig aan'', benadrukt het bedrijf in een schriftelijke verklaring.

Medewerking

Essent zegt verder niet op de zaak in te gaan. Wel geeft de onderneming aan dat ze alle medewerking aan het onderzoek verleent.