NEW YORK - Een rechter in New York beslist maandag of de van oplichting verdachte Bernard Madoff de rest van zijn leven in de gevangenis moet slijten.

De 71-jarige Madoff heeft waarschijnlijk de grootste piramidespel-achtige zwendel van deze tijd op zijn naam geschreven en heeft schuld bekend op elf aanklachten van onder meer fraude en oplichterij.

Hij kan daarvoor een straf krijgen van 150 jaar. Zijn advocaat pleitte overigens voor een straf van 12 jaar. Madoff zit sinds december vorig jaar vast, nadat hij de jarenlange fraude tegen zijn zonen had opgebiecht.

Nederlandse beleggers

Beroemdheden, fondsen, banken, maar ook kleine beleggers zijn het slachtoffer geworden van de zwendel. Nederlandse beleggers zijn voor ongeveer 1,9 miljard euro benadeeld. De meeste schade komt voor rekening van bankverzekeraar Fortis, die zo'n 922 miljoen euro aan de zwendelaar toevertrouwde.

Madoff, tot zijn bekentenis een gerespecteerd zwaargewicht in de financiële wereld, liet het geld van beleggers binnenstromen en gebruikte dat om zijn eigen luxe levensstijl te financieren. Oude beleggers werden betaald met de inleg van nieuwe klanten.

Het systeem stortte in toen cliënten hun inleg terugvroegen als gevolg van de economische crisis.

Nasdaq

Justitie vermoedt nu dat particulieren en instellingen Madoff de afgelopen jaren zeker 13 miljard dollar hebben toevertrouwd. De voormalige topman van technologiebeurs Nasdaq zei zelf 50 miljard dollar te hebben verkwanseld.

Of de slachtoffers van de zwendel kunnen worden gecompenseerd is nog onduidelijk. Madoffs echtgenote Ruth trof dit weekeinde nog een overeenkomst met justitie waarbij ze haar potentiële claim op meer dan 80 miljoen dollar (57 miljoen euro) aan bezittingen opgeeft en 2,5 miljoen dollar (1,8 miljoen euro) in contant geld mag houden.