BAGDAD - De Iraakse regering maakt deze week bekend welke buitenlandse bedrijven zullen deelnemen aan de ontwikkeling en exploratie van de Iraakse oliesector.

Oorspronkelijk zouden de bedrijven al maandag worden genoemd, maar de ceremonie werd zondag met zeker een dag uitgesteld als gevolg van zandstormen in de Iraakse hoofdstad.

Ruim dertig olie- en gasbedrijven hebben de afgelopen tijd biedingen uitgebracht voor de ontwikkeling van zes grote olievelden in het zuiden en noorden van Irak en twee gasvelden ten westen en noordoosten van Bagdad.

De reserves van de betreffende olievelden worden geschat op zo'n 43 miljard vaten ruwe olie. De potentiële investeerders zijn onder meer de grootste oliemaatschappijen ter wereld, zoals ExxonMobil, Shell en Total.

Verhogen

De Iraakse minister van Olie, Hussein al-Shahristani, liet eerder weten dat zijn regering de olieproductie de komende vijf jaar wil verhogen naar ruim vier miljoen vaten olie per dag, van 2,4 miljoen vaten nu. Daarmee krijgt de overheid de komende twintig jaar circa 1,7 biljoen dollar extra te besteden.

De verhoging van de productie is volgens de regering alleen mogelijk met de deelname van buitenlandse maatschappijen. Die zouden de komende jaren in totaal ongeveer 30 miljard dollar aan de Iraakse olie verdienen.

Het is voor het eerst in bijna veertig jaar dat buitenlandse oliemaatschappijen een voet aan de grond kunnen krijgen in Irak. Dat is niet meer gebeurd sinds de nationalisatie van de Iraakse olie-industrie in 1972 door de Baath-partij. Zeven jaar voordat voormalig leider Saddam Hussein aan de macht kwam.

Partnerschap

De buitenlandse bedrijven zullen een partnerschap moeten aangaan met Iraakse staatsoliemaatschappijen en de leiding van de projecten met de Irakezen moeten delen.

De investering voor de ontwikkeling van de velden komt wel volledig voor rekening van de buitenlanders. De bedrijven krijgen daarnaast alleen een vast bedrag per geproduceerd vat uitgekeerd, en niet een percentage van de winst.

Desondanks was de belangstelling voor de aanbestedingen groot. ''Irak is een van de weinige landen waar de komende decennia nog een sterke groei van de productie te verwachten valt. Het is een zeldzame kans'', aldus een bron rond de aanbesteding.