NEW YORK - Ruth Madoff, de vrouw van Bernard Madoff, heeft een overeenkomst getroffen met justitie waarbij ze haar potentiële claim op meer dan 80 miljoen dollar (57 miljoen euro) aan bezittingen opgeeft en 2,5 miljoen dollar (1,8 miljoen euro) in contant geld mag houden.

Dat berichtte zakenkrant The Wall Street Journal zaterdag.

De overeenkomst werd goedgekeurd door rechter Denny Chin, die maandag echtgenoot Bernard Madoff zal veroordelen voor zijn megazwendel.

Vastgoed

In de overeenkomst tussen de rechtbank en de 68-jarige Ruth Madoff staat onder meer dat zij vastgoed in Palm Beach, Montauk en Manhattan opgeeft evenals boten en auto's zodat er geld overblijft om de slachtoffers van de zwendel van haar man te compenseren.

Eerder dit jaar had Bernard Madoff justitie gevraagd om zijn vrouw ongeveer 70 miljoen dollar (50 miljoen euro) aan bezittingen die op haar naam stonden te laten houden. Volgens hem stonden die los van zijn fraude.

Maximale straf

Justitie vroeg vrijdag om de maximale straf van 150 jaar, of tenminste een straf die erop neerkomt dat hij de rest van zijn leven in de gevangenis slijt.

Zijn advocaat pleitte voor een straf van twaalf jaar. Advocaten gaan ervan uit dat de straf zal uitkomen op tussen de 25 en 35 jaar.

Schuld

De 71-jarige Madoff heeft schuld bekend aan elf aanklachten van fraude, diefstal en oplichting. Madoff heeft niet van harte meegewerkt aan het onderzoek van Justitie, hij zou misleidende informatie hebben gegeven bijvoorbeeld over wanneer de fraude is begonnen en of er anderen bij betrokken waren.

Justitie vermoedt dat particulieren en instellingen Madoff de afgelopen jaren zeker 13 miljard dollar hebben toevertrouwd.

Het onderzoek is nog niet volledig en het bedrag zou nog vele malen hoger kunnen zijn. Zelf zei Madoff 50 miljard dollar te hebben verkwanseld - mogelijk is dat het bedrag dat uitbetaald had kunnen worden aan klanten, als het geld normaal zou zijn belegd.