NIEUWEGEIN - De grootste arbo-dienst van Nederland, Arbo Unie, ziet het ziekteverzuim bij zijn klanten sterk verminderen. Daardoor verwacht de dienst dat de omzet de komende maanden onder druk komt te staan.

In de eerste zes maanden van dit jaar boekte de Arbo Unie een winst van 10,5 miljoen euro. Dat is 32 procent meer dan in diezelfde periode vorig jaar. Voor heel 2003 verwacht de dienst een resultaat dat gelijk of misschien iets hoger is dan in 2002. Toen kwam de winst uit op 13,8 miljoen euro.

De omzet steeg in het eerste halfjaar van 2003 naar 136,7 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar draaide de dienst nog een omzet van 124 miljoen euro.

Het ziekteverzuim bij de klanten van de arbo-dienst is sinds de invoering van de Wet verbetering poortwachter met 40 tot 50 procent gedaald. Die wet verplicht bedrijven sinds vorig jaar april met een arbo-dienst in zee te gaan om zo hun zieke arbeidskrachten aan het werk te houden of te krijgen. "Die daling is op zich een positieve ontwikkeling", aldus de Arbo Unie. "Maar die zet wel de omzet onder druk."

Bovendien merkt de Arbo Unie dat bedrijven proberen kosten te besparen, omdat het economisch minder goed gaat. Daarbij wordt ook kritischer naar de kosten van de arbo-dienstverlening gekeken. Dat kan gevolgen hebben voor de omzet van de dienst.

Gezien deze ontwikkelingen gaat de Arbo Unie op de kosten letten. Die moeten naar beneden door efficiënter te werken. Volgens een woordvoerder is het nog te vroeg om te zeggen of dit gevolgen zal hebben voor het aantal arbeidsplaatsen.

Arbo Unie heeft 55.000 bedrijven en instellingen als klant.