DEN HAAG - Minister Wouter Bos (Financiën) stelt 2,5 miljard euro extra beschikbaar voor ABN Amro en Fortis Bank Nederland.

De twee banken, volledig eigendom van de Nederlandse overheid, hebben het geld nodig om zelfstandig verder te kunnen.

Het kabinet wil de Nederlandse bankonderdelen zo snel mogelijk loskoppelen van het samenwerkingsverband met Royal Bank of Scotland en Banco Santander, die andere delen van ABN Amro hebben overgenomen.

RBS

Bos zei vrijdag na afloop van de ministerraad dat hij het Nederlandse bankbedrijf snel op eigen benen wil zetten om te voorkomen dat het last kan krijgen van financiële problemen bij bijvoorbeeld Royal Bank of Scotland.

Bos benadrukte dat de 2,5 miljard euro alleen nodig is omdat de toezichthouder extra kapitaaleisen stelt als ABN Amro en Fortis Bank Nederland op eigen benen staan.

Geen haast

Het kapitaalplan is niet te vergelijken met eerdere financiële injecties om banken uit de problemen te houden, aldus de bewindsman. Dit keer heeft Bos ook geen haast en presenteert hij zijn plan eerst in een brief aan de Tweede Kamer.

Met 1,7 miljard euro neemt Financiën het kredietrisico over op de hypotheekportefeuille van ABN Amro.

Volgens Bos gaat het om degelijke hypotheken met Nederlandse woningen als onderpand. De rest van het bedrag bestaat uit een lening die later in aandelen kan worden omgezet.

Extra kapitaal

Topman Gerrit Zalm van ABN Amro en Fortis Bank Nederland gaf in mei publiekelijk aan dat hij extra kapitaal nodig heeft voor de banken, tot ongenoegen van Bos.

De minister van Financiën zei vrijdag dat de 2,5 miljard euro die hij nu beschikbaar stelt, een deel van het totaalbedrag is waar Zalm om heeft gevraagd.

ABN Amro zal nog extra geld nodig hebben voor zijn strategie en omdat de bank van de Europese Commissie onderdelen moet afstoten.

Terugverdienen

Bos zei dat de investeringen van de overheid zichzelf moeten terugverdienen. Hij wil elke euro die hij in ABN Amro en Fortis Bank Nederland steekt, terugzien.

Het kabinet heeft eind vorig jaar gezegd dat beide banken moeten fuseren tot een ''solide bank'' met een goede positie in het middensegment van de Nederland markt.

Bos stelt dat het nog te vroeg is om uitspraken te doen over verkoop van de fusiebank. Een beursgang is mogelijk, maar dat is volgens Bos afhankelijk van hoe de bankensector zich de komende jaren ontwikkelt.