AMSTERDAM - De cao-onderhandelingen tussen de koepel van woningcorporaties Aedes en de vakbonden zijn stukgelopen. Aedes wees donderdag een eindbod van de vakbonden voor een nieuwe cao Woondiensten af.

''Overleg heeft geen zin meer, wij beraden ons op acties'', aldus onderhandelaar Charles Verhoef van FNV Woondiensten donderdag. Hij zat samen met CNV Woondiensten en De Unie aan de onderhandelingstafel.

Zij wilden dat de lonen in de komende twee jaar twee keer met 1,5 procent zouden worden verhoogd. Bovendien wilden ze dat als de loonsverhoging van directeuren hoger uitvalt dan die van het personeel, het verschil elk jaar uitbetaald wordt. De onderhandelingen liepen ruim een half jaar.

Redelijk

Aedes vindt dat de bonden de onderhandelingen getorpedeerd hebben. ''De werkgeversdelegatie startte de onderhandelingen met een meer dan redelijk bod voor een modernere cao.'' In het eindbod van de bonden mocht echter geen letter meer veranderd worden.

''Dit eindbod bevat echter een pakket aan eisen waarmee de arbeidskosten de pan uitrijzen'', aldus de organisatie.

Scholing

Aedes bood werknemers naar eigen zeggen een loonstijging van 2 procent voor 2 jaar. Daarnaast werd geld gereserveerd voor scholing en persoonlijke ontwikkeling. Wel wilde Aedes de startsalarissen verlagen.

Aedes wil de extra beloningen overlaten aan de werkgever en de ondernemingsraad. In het voorstel staat niets over het inperken van de topsalarissen.