AMSTERDAM - De Europese beurzen hebben aan het eind van de ochtend de weg omhoog hervonden. Aanvankelijk zakten alle belangrijke indices weg na het flink lagere slot woensdag van Wall Street, maar tegen de middag waren de verliezen omgeslagen in winst.

Bekijk video: Bouwfondsen omhoog op cijfers BAM
De winst van BAM stijgt met 91 procent. Ballast komt morgen met cijfers. Ahold verder omlaag door Moberg-rel.

KPN

In Amsterdam trok KPN de aandacht. Tijdens een analistenbijeenkomst liet het telecomconcern doorschemeren dat aan alle voorwaarden voor een dividendbetaling is voldaan. Bovendien gingen geruchten de ronde dat de staat van zijn belang in KPN af wil. Het aandeel was een van de grootste stijgers met een winst van ,3 procent.

De AEX-index won 0,6 procent bij een stand van 332,77 punten. Viervijfde van de fondsen stond tegen de middag op winst. Naast KPN waren de winsten ook aanzienlijk bij Buhrmann, Wolters Kluwer, Reed Elsevier en TPG.

Onder het handjevol dalers was Ahold de grootste verliezer. De Financial Times meldde donderdag op basis van anonieme bronnen dat het bestuur van het supermarktconcern aan zou dringen op het vertrek van de raad van commissarissen. Beleggers straften het aandeel voor het aanhoudende rumoer met een verlies van 1,5 procent.

In de Verenigde Staten ontstond woensdag een negatieve stemming door nieuwe videobeelden van Osama bin Laden. Die zetten de Amerikaanse beleggers een dag voor 11 september aan tot verkopen. De Dow-Jonesindex verloor 0,9 procent, de technologiebeurs Nasdaq moest zelfs 2,6 procent inleveren.

Beursanalisten verklaarden de fikse daling van de beurs woensdag verder uit de slechte vooruitzichten van onder meer Nokia en Texas Instruments. Donderdag vonden beleggers die terugval echter te groot. Bovendien overheerste aan het eind van de ochtend de verwachting dat Wall Street hoger zal openen.

Onder de middelgrote fondsen was KLM weer de grootste stijger. Woensdag dikte de luchtvaartmaatschappij flink aan op het gerucht dat er snel een overeenkomst komt met Air France. Donderdag kwam daar nog eens 2,1 procent bij. Van de lokale fondsen sprong bouwer BAM in het oog. De onderneming schrapt 500 banen in Nederland en boekte bovendien 91 procent meer winst, voornamelijk door het vorig jaar overgenomen HBG. Bovendien zijn er meerdere kopers voor de baggerpoot die BAM kwijt wil. Het aandeel won 9 procent.

Op de andere Europese beurzen was het van hetzelfde laken een pak als op de beurs in Amsterdam. Frankfurt stond tegen het middaguur op een winst van 0,2 procent. Parijs was 0,5 procent hoger en Londen 0,25 procent.

Later op de dag volgt mogelijk meer duidelijkheid voor de beleggers. Dan komen cijfers over de Amerikaanse handelsbalans over juli. Ook komen de werkloosheidsaanvragen uit de VS naar buiten.

Euro

De euro profiteerde van een verzwakking van de dollar, die het gevolg was van de twijfels over de Amerikaanse economie. Aan het eind van de ochtend stond de Europese munteenheid op 1,1225 dollar tegen 1,1185 dollar bij het eind van de handel woensdag. In ponden sterling was de koers nagenoeg onveranderd op 0,7030.