VOORBURG - De arbeidsproductiviteit is de afgelopen twee jaar nauwelijks verbeterd. Ook in de eerste helft van dit jaar is amper sprake van groei. Dat is zeer uitzonderlijk voor de economie van Nederland. Sinds 1969 is dat niet eerder voorgekomen. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekendgemaakt.

De stagnerende arbeidsproductiviteit is echter geen structureel probleem. De oorzaak is het vertraagd reageren van de arbeidsmarkt op het stilvallen van de economische groei. Uit de voorlopige cijfers uit de eerste zes maanden van dit jaar blijkt dat de stagnatie zich heeft voortgezet, aldus CBS-directeur G. Bruinooge.

Hij bestempelt 2002 als een zeer mager jaar. De economische groei viel flink terug tot net boven de nullijn. De werkgelegenheid nam vrijwel niet meer toe en ook de uitvoer, voorheen vaak de motor van de economie, stagneerde. Verder slonk de consumptiegroei van de bijna zeven miljoen huishoudens, die grotendeels verantwoordelijk zijn voor sterke groei aan het einde van de jaren negentig. De bedrijfsinvesteringen krompen fors.

Toch staat de economie van Nederland er beter voor dan in 1993, aldus de rekenmeesters in Voorburg. Het gemiddelde bruto binnenlands product (bbp) lag per inwoner op 27.500 euro, 5000 meer dan acht jaar eerder. Bovendien was de werkloosheid met 4,1 procent stukken lager dan in 1993 toen 7,5 procent van de beroepsbevoling zonder baan zat.