BRUSSEL - De beoogde nieuwe president van de Europese Centrale Bank heeft donderdag zijn voorganger Wim Duisenberg geprezen als een goede teamleider. Onder leiding van de Nederlander heeft de bank een sterke vertrouwenspositie veroverd in de financiële wereld, aldus Trichet donderdag tijdens een hoorzitting in het Europees Parlement.

Volgens de Fransman maakt het grote vertrouwen in de euro nu de historisch lage rente mogelijk. "We wilden dat de euro net zo goed zou worden als de beste nationale munten. Dat is gelukt", aldus Trichet.

Dat de economie toch hapert, komt volgens de kandidaat-president niet door de munt. Volgens hem zijn de voorwaarden voor groei aanwezig. "De mensen zijn er, de technologie en het spaargeld. Alleen het vertrouwen voor investeringen ontbreekt nog".

De oud-president van de Franse bank verdedigde in dat verband de afspraak dat landen hun begrotingstekort niet verder mogen laten oplopen dan 3 procent van het nationale inkomen. "Als we die grens gaan aanpassen verliezen we zoveel vertrouwen, dat de groei wordt aangetast", aldus Trichet. Hij erkende dat de 3 procent begin jaren tachtig is vastgesteld op basis van een eenvoudige analyse, maar benadrukte dat er een drempel zijn." Volgens de Fransman moeten landen meer sparen in vette jaren, zodat ze reserves hebben in magere jaren.