BUNNIK - Het bouwbedrijf BAM ontslaat dit jaar vijfhonderd werknemers. De onderneming is hiertoe genoodzaakt doordat de bouwmarkt in Nederland nog steeds krimpt. Dat heeft de bouwer donderdag bekendgemaakt.

In totaal werken er 20.000 mensen bij BAM.

De bouwpoot kampt in Nederland met een zwakke kantorenmarkt. Bovendien is de infrastructuurmarkt in dit land matig tot slecht, aldus BAM.

De hele Nederlandse bouwsector heeft het moeilijk door het slechte economische klimaat. Veel opdrachtgevers kijken de kat uit de boom. Door de bouwfraude-affaire zijn de rijksoverheid en gemeenten daarnaast veel voorzichtiger geworden. Steeds meer opdrachten worden via een langdurige aanbesteding verdeeld.

BAM had het al moeilijk door de eind vorig jaar overgenomen concurrent HBG. Het werd daardoor weliswaar de grootste bouwer van Nederland, maar het kostte de directie veel moeite geld te vinden voor de financiering van de overname.

BAM had voor de overname een overbruggingskrediet van 500 miljoen euro afgesloten. Het is het bedrijf gelukt een lening van miljoen euro af te sluiten voor de gedeeltelijke aflossing daarvan, zo maakte het donderdag bekend. Na deze aflossing en rekening houdend met de kasstroom dit jaar blijft er nog 300 miljoen euro van het krediet over.

De bouwer kreeg met de overname ook de baggeractiviteiten van HBG in handen. BAM onderhandelt met een aantal partijen over de (gedeeltelijke) verkoop van deze poot. De opbrengst hiervan zal voor een verdere aflossing van de schuld worden gebruikt.

Dit jaar neemt BAM voor het eerst HBG mee in de boeken. De winst over de eerste zes maanden steeg daardoor met maar liefst 91 procent, van 20 miljoen euro naar 38,4 miljoen. De omzet nam toe met 172 procent van 1,3 miljard naar 3,5 miljard euro. Als BAM de inkomsten van HBG over het eerste halfjaar van 2002 bij de eigen omzet over deze periode optelt, is de omzet dit jaar 8 procent gedaald.