RIJSWIJK - De grotere Icesave-spaarders hebben dinsdag een dringend beroep gedaan op de Tweede Kamer ervoor te zorgen dat zij volledig gecompenseerd worden voor het spaargeld dat zij zijn kwijtgeraakt doordat de IJslandse bank omviel.

Volgens hen is daar alle aanleiding toe omdat naar hun mening De Nederlandsche Bank (DNB) gefaald heeft als toezichthouder. De Tweede Kamer spreekt woensdag over de kwestie.

De oproep komt van de groep van ongeveer tweehonderd Icesavespaarders die per persoon meer dan 100.000 euro hadden uitstaan bij de IJslandse bank Icesave.

IJsland vergoedt de eerste 20.000 euro die Nederlandse spaarders bij de bank hadden staan. Compensatie voor het overige spaargeld kunnen zij tot 100.000 euro in Nederland claimen.

Gefaald

De grote spaarders willen volledige gecompenseerd worden. Zij vinden dat het toezicht van zowel DNB als de IJslandse toezichthouder heeft gefaald.

DNB had veel eerder moeten ingrijpen aldus de spaarders, omdat de bank wist dat er problemen waren. De rekening van het falend toezicht mag niet bij de spaarders terechtkomen.