TIANJIN - De Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft dinsdag het eerste A320-toestel geleverd dat is gebouwd in China. Het is de eerste Airbus die buiten Europa in elkaar is gezet.

De eerste Chinese Airbus werd geleverd aan Dragon Aviation Leasing en wordt ingezet in de vloot van Sichuan Airlines, een regionale luchtvaartmaatschappij.

Aan het eind van het jaar moet de fabriek bij Tianjin in het noorden van China tien A319/320-toestellen afgeleverd hebben. Daarna wordt de productie opgevoerd tot vier kisten per maand voor het eind van 2011.

De fabriek in China is gebouwd naar het voorbeeld van de Airbusfabriek in het Duitse Hamburg en werd in september in gebruik genomen.

EADS-dochter Airbus is voor 51 procent eigenaar, de overige 49 procent zijn in handen van een Chinees consortium.

Markt

Airbus wil graag een graantje meepikken van de Chinese luchtvaartmarkt, de op een na grootste in de wereld. China is nu al goed voor 15 procent van de verkopen van Airbus.

De beslissing van de onderneming om een fabriek in China te bouwen werd ingegeven door voorspellingen dat China in de komende twintig jaar tot wel 2800 passagiers- en vrachttoestellen zal aanschaffen.

Doel

Het passagiersvervoer zal volgens verwachting in dezelfde periode vervijfvoudigen. Het doel van Airbus is om tussen nu en 2012 de helft van de Chinese markt in handen te krijgen. Medio vorig jaar had de Europese vliegtuigbouwer een marktaandeel van 39 procent.

Dat was in 1995 nog 7 procent. De voornaamste concurrent is de huidige wereldmarktleider Boeing.