WAGENINGEN - Het afgelopen jaar daalde het aantal bedrijven in de agrarische sector met 2,1 procent tot 75.160. Dat blijkt uit het jaarbericht van het LEI Wageningen over 2008 dat maandag is gepubliceerd.

De daling van het aantal bedrijven is volgens het Landbouw Economisch Instituut (LEI) min of meer gelijk aan de meerjarige trend.

''De crisis versnelt en vertraagt het afstoten van bedrijven'', zei een woordvoerster. De landbouwsector heeft te maken met dalende opbrengsten wat boeren ertoe kan bewegen ermee te stoppen.

Anderzijds zijn de prijzen bij verkoop van het bedrijf lager en zijn er door de crisis minder alternatieven buiten de sector, wat stoppen en verkopen minder aantrekkelijk maakt.

Hoge prijzen

Het jaar 2008 begon heel goed voor de agrarische sector met hoge prijzen voor verschillende producten. Maar onder invloed van grotere productie en afnemende export kwam daar halverwege het jaar de klad in. Vooral ook door de hoge olieprijs.

Het gezamenlijk inkomen van agrarisch zelfstandigen daalde daarop met 35 procent. Vooral de glastuinbouw kreeg klappen. Daar daalde het aantal bedrijven met 7,5 procent.