HAARLEM - Een meerderheid van Provinciale Staten in Noord-Holland heeft maandag toch voor verkoop van de aandelen van Nuon aan het Zweedse energiebedrijf Vattenfall gestemd. Alleen de fracties van de SP en Statenlid Braam (ex-GroenLinks) waren tegen.

Noord-Holland stemde vorige week tijdens de aandeelhoudersvergadering nog tegen verkoop.

Volgens de provincie moet je de zeggenschap over een nutsbedrijf niet uit handen geven.

Nu een overgrote meerderheid van de aandeelhouders wel wil verkopen heeft verzet niet zoveel zin meer, zo oordeelde maandag een meerderheid van de Staten.

Noord-Holland bezit bijna 9,2 procent van de Nuon-aandelen. Verkoop levert ruim 0,9 miljard euro op.

Motie

Voor de SP in Noord-Holland was verkoop van de aandelen onaanvaardbaar. De partij stelde dat de provincie haar rug principieel recht moet houden.

De Partij voor de Dieren kwam met een motie om één aandeel niet te verkopen om daarmee invloed te blijven houden op het beleid van Vattenfall, maar die motie werd met grote meerderheid verworpen.

Mede-eigenaar

Noord-Holland blijft wel mede-eigenaar van het netwerk van Nuon. Provinciale Staten beslissen later wat er moet gebeuren met de opbrengst van de Nuon-aandelen, maar diverse partijen lieten maandag al weten dat er in elk geval geld moet worden gestoken in duurzame energie.