DEN HAAG - Minister Zalm (Financiën) wil als uiterste middel het Europese Hof van Justitie inschakelen om landen als Frankrijk te bewegen zich aan de Europese begrotingsregels te houden. "Als Frankrijk zich niet aan de afspraken houdt, zal het betalen", zei Zalm woensdag tegenover het ANP.

De VVD-bewindsman hoopt Frankrijk, maar ook een land als Duitsland, vrijdag en zaterdag tijdens een vergadering in het Italiaanse Stresa ervan te overtuigen dat het belangrijk is dat de afspraken van het Verdrag van Maastricht en het Stabiliteitspact worden nageleefd. Daarin is afgesproken dat het tekort niet boven de 3 procent van het bruto binnenlands product uitstijgt.

Duitsland, Frankrijk en Italië kampen daar, vaak als gevolg van flinke belastingverlagingen, wel mee. Nederland bezuinigt wel fors, mede om aan de internationale verplichtingen te voldoen.

Dwingen

Zalm wil dat de Europese Commissie haar verantwoordelijkheid neemt en met boetes optreedt tegen landen die blijven verzaken. De VVD-minister heeft nog wel het vertrouwen dat de grote landen tot de orde kunnen worden geroepen. Nederland kan niet zelf landen bij het Hof aanklagen, maar ons land kan wel de Europese Commissie met een proces dwingen de regels te handhaven. "Vergeet niet dat Nederland niet meer alleen staat. Landen als Finland, Spanje en Oostenrijk staan achter ons", zegt Zalm. Hij kondigt aan tijdens de besprekingen in Italië zich duidelijk te laten horen. "Ik geloof niet dat iemand in Nederland kan twijfelen aan mijn inzet op dit gebied."