WASHINGTON - De economische groei van ontwikkelingslanden zal dit jaar uitkomen op 1,2 procent. Dat schat de Wereldbank in een rapport dat maandag naar buiten is gebracht.

Eind maart dacht de Wereldbank nog dat de groei 2,1 procent zou betreffen. Zonder China en India zouden de ontwikkelingslanden helemaal niet economisch groeien.

Groeipercentage

De bank denkt dat wereldwijd in 2010 sprake kan zijn van 2 procent economische groei. De economieën van ontwikkelingslanden kunnen met 4,4 procent toenemen. Zonder China en India komen deze landen uit op een groeipercentage van 2,5.

China's economie zal in 2009 met 7,2 procent groeien en met 7,7 procent in 2010. India kan rekenen op 5,1 procent in 2009 en 8 procent het jaar daarop.

Recessie

Door de internationale recessie stroomt er veel minder kapitaal naar de armste landen dan in voorgaande jaren. De kapitaalstroom nam vorig jaar al af tot 707 miljard dollar.

Waarschijnlijk ontvangen de ontwikkelingslanden dit jaar nog maar 363 miljard dollar aan buitenlands kapitaal. Dat is nog maar net een kwart van het recordbedrag van 1,2 biljoen dollar dat de ontwikkelingslanden in 2007 nog wisten aan te trekken.

Door de lage economische groei en het gebrek aan financiering zullen nog meer mensen in de ontwikkelingslanden hun baan verliezen en in armoede vervallen, waarschuwt de Wereldbank.