NEW YORK - Terughoudendheid van gezichtsbepalers als Microsoft en IBM over een snel herstel van de economie leidde vrijdag op de effectenbeurs in New York tot een roodgekleurd einde van de handelsweek.

De technologiebeurs Nasdaq moest het meest terug met 55,48 punten of 2,8 procent op 1930,34. De Dow-Jonesindex verloor 78,19 punten of 0,8 procent op 9771,85.

Beurshandelaren kunnen het komende extra lange weekeinde gebruiken om hun strategie te analyseren. Maandag zijn de beurzen gesloten ter herdenking van Martin Luther King.

Beleggers verkochten omdat zij nog weinig vertrouwen hebben. Niet alleen de bestuurders van Microsoft en IBM lieten zorgelijke signalen los, ook de verdiensten van een groot concern als Sun Microsystems waren maar bleekjes. Het wachten is nog altijd op duidelijker tekenen van herstel.

In de Nasdaq waren maar enkele fondsen, zoals Networks, Lucent en Unisys die positief scoorden. Het gros moest inleveren: drie, Network Appliance, Micron en Gateway zelfs meer dan 6 procent.

De vrije val van Kmart werd even gestuit. Een aandeel in de supermarktketen is inmiddels nog maar 1,74 dollar waard.

De euro toonde weer wat herstel. De munt was tegen het einde van de handel 0,8841 dollar waard tegen 0,8803 dollar donderdag.