RIJSWIJK - De vakbonden bij TNT Post gaan kijken of ze een alternatief kunnen vinden voor het massaontslag dat bij het postbedrijf dreigt.

Zij nemen daarvoor een extern bureau in de arm, zo laten zij op hun website weten. Uitgangspunten voor het onderzoek zijn dat er geen gedwongen ontslagen vallen, de arbeidsvoorwaarden voor het zittende personeel overeind blijven en dat het bedrijf gezond blijft.

TNT is van plan de komende drie jaar elfduizend banen te schrappen en gedwongen ontslagen zijn daarbij niet uit te sluiten. De bonden willen dat voorkomen.

Cao

Eerder bereikten zij met TNT een principeakkoord over een nieuwe cao, die zou leiden tot een kostenbesparing van 125 miljoen euro op jaarbasis.

Volgens het akkoord zouden postbodes en sorteerders minder gaan verdienen. TNT beloofde in ruil daarvoor dat er geen gedwongen ontslagen zouden vallen. Maar de vakbondsleden wezen dit akkoord in april af.

Sindsdien is er sprake van een impasse. Het is de bedoeling dat het onderzoek in september is afgerond. De uitkomsten worden daarna besproken met de leden en de werkgever.