AMSTERDAM - Minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA) wil niet ingaan op de kosten van de 34 miljoen vaccins tegen de Mexicaanse griep die hij heeft besteld.

De Volkskrant meldde zaterdag dat volgens deskundigen met de order een bedrag van 200 tot 250 miljoen euro is gemoeid, veel meer dan de schatting van Klink van enkele tientallen miljoenen euro's.

Klink wil zich echter niet over getallen uitlaten. "Voor zover ik dat zal doen, zal het in de Kamer zijn", zei hij zaterdag in het Radio 1-programma Tros Kamerbreed. De reden voor zijn zwijgzaamheid is gelegen in de contracten die zijn gesloten met de bedrijven die de vaccins gaan leveren, zei Klink. De informatie daarin is vertrouwelijk, verklaarde de bewindsman.

Tientallen gevallen

Klink zei verder dat het aantal besmettingen met Nieuwe Influenza A (H1N1) in Nederland dagelijks met enkele tientallen stijgt. De meldingen komen van huisartsen, die de GGD informeren. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat de bestrijding van de infectieziekte coördineert, wordt op zijn beurt ingelicht door de GGD's.

Najaar

Het risico van een grootscheepse verspreiding van de Mexicaanse griep in Nederland wordt in het najaar groter, verwacht Klink. Nu is nog sprake van een milde variant, maar na de zomer kan de ziekte agressiever worden. "Het is echt onvoorspelbaar", zei de minister. Met de fabrikanten is afgesproken dat de vaccins uiterlijk eind dit jaar beschikbaar zijn.

Klink overweegt verder voorraden van de virusremmer Tamiflu ook te laten gebruiken als het middel over de houdbaarheidsdatum is. De bewindsman zei te hebben 'vernomen' dat Tamiflu ook na de uiterste houdbaarheidsdatum effectief is en kondigde aan gebruik van het middel niet na te laten als dat de gezondheid dient

Vrijwillig

Met de 34 miljoen vaccins tegen het virus die zijn besteld, kunnen alle Nederlanders twee keer worden ingeënt. Met een enkele prik is bescherming niet gegarandeerd. De vaccinaties zullen plaatsvinden op basis van vrijwilligheid.

Intensive care

Vrijdag maakte de Wereldgezondheidsorganisatie bekend dat wereldwijd 44.287 besmettingen zijn gemeld en dat 180 patiënten zijn overleden. In Nederland zijn 91 mensen besmet, waarvan 43 besmettingen zijn opgelopen binnen de landsgrenzen. Een patiënt ligt op de intensive care van het Universitair Medisch Centrum in Groningen.