DEVENTER - Voedingsmiddelenbedrijf Sara Lee zet het mes in de organisatie bij Meester Stegeman. De vleeswarenproducent gaat minder soorten beleg maken en moet daardoor ongeveer 210 van de in totaal 980 arbeidsplaatsen schrappen.

Meester Stegeman verklaarde woensdag dat onder het kantoorpersoneel - daar verdwijnen circa dertig banen - gedwongen ontslagen onvermijdelijk zijn. Het schrappen van de overige 180 arbeidsplaatsen hoopt het bedrijf te bereiken door natuurlijk verloop en door tijdelijke contracten niet te verlengen.

Winst

Volgens Stegeman zijn de ingrepen nodig om de continuïteit en winstgevendheid van het bedrijf te waarborgen. Door de reorganisatie wil de onderneming jaarlijks 14 miljoen euro besparen.

De vakbonden CNV Bedrijvenbond en FNV Bondgenoten betwijfelen of het mogelijk is het aantal gedwongen ontslagen zoveel te beperken als Stegeman doet voorkomen. "Volgens het bedrijf kunnen gedwongen ontslagen alleen beperkt worden als de productie stijgt en er uiteindelijk ook wordt verkocht aan supermarkten. Daarnaast moeten de werknemers bereid zijn te verhuizen naar een van de andere locaties van het bedrijf", aldus de CNV Bedrijvenbond.