HILVERSUM - Notarissen die de regels overtreden, moeten uit het vak worden gezet. Nu worden ze nog te vaak te mild gestraft door de tuchtrechter.

Dat zei voorzitter Erna Kortlang van de beroepsorganisatie voor notarissen KNB vrijdagavond in het televisieprogramma Nova.

De actualiteitenrubriek deed onderzoek naar het tuchtrecht tegen notarissen en zag dat het aantal schorsingen van notarissen het afgelopen jaar fors is toegenomen.

Schorsingen

De Kamers van Toezicht spraken in 2008 vijftien schorsingen tegen notarissen uit. Het jaar daarvoor kregen zeven notarissen een schorsing.

Volgens Kortlang is dat een toevallige samenloop van omstandigheden. Het aantal notarissen dat jaarlijks de fout in gaat, is volgens haar ongeveer gelijk.

Vastgoedfraude

Drie tuchtzaken in 2008 betroffen een notaris in Rotterdam en twee notarissen in Den Haag. Zij waren betrokken bij vastgoedfraude.

De betrokken notarissen gaven hun goedkeuring aan verscheidenem zogenoemde ABC-transacties, waarbij criminelen panden binnen enkele dagen of weken in waarde laten stijgen om ze vervolgens met grote winsten aan nietsvermoedende kopers door te verkopen. De notarissen werden alle drie voor twee weken geschorst.

Volgens Kortlang moeten deze notarissen er niet met een paar weken schorsing vanaf komen, maar moeten ze definitief uit het vak worden gezet.