BRUSSEL - De Europese Unie deelt de Amerikaanse zorgen over het wisselkoersbeleid van China. De Chinese munteenheid, de yuan, is eigenlijk te goedkoop en daardoor kan het land de Westerse wereld overspoelen met goedkope producten.

De Ameirkaanse minister van Financiën Snow is begin deze maand in Peking gaan klagen over de dumpkoers van de yuan, overigens zonder resultaat. "Zijn zorgen worden gedeeld door anderen, inclusief sommige EU-ministers en het voorzitterschap", zei Europees commissaris Patten (buitenlands beleid) woensdag.

De yuan is al negen jaar tegen een vaste koers gekoppeld aan de dollar. Maar omdat de Chinese economie sindsdien enorm is gegroeid, is de destijds afgesproken verhouding niet meer realistisch. De yuan zou duurder moeten zijn.

Patten wees op het enorme handelsoverschot van 47 miljard euro dat China heeft met de EU. "Als China zijn economische banden met ons bekijkt, moeten ze wel bedenken hoeveel geluk ze hebben met zo'n handelsoverschot", merkte de commissaris op. Peking moet volgens hem 'nadenken over onze zorgen'. Patten, in een vorig leven gouverneur van Hongkong toen dat nog Brits was, noemde in dat verband niet alleen de wisselkoers van de yuan, maar ook de grote hoeveelheid namaakspullen van Chinese makelij.