AMSTERDAM - De effectenbeurzen in Europa stonden woensdagmorgen op verlies. Ook Wall Street nam dinsdagavond al gas terug. Deze bewegingen lijken een logische reactie na de forse stijgingen in de afgelopen weken.

Bekijk video: Ahold omlaag; angst voor vertrek Moberg na brief
ABP en PGGM eisen een aangepaste beloning voor de CEO. Verder: Heineken omlaag op sombere outlook

In Amsterdam liet de AEX-index aan het einde van de ochtend een verlies zien van 4,57 punten (1,35 procent) op een stand van 333,01 punten. De FTSE-index in Londen was 0,3 procent lager, de CAC-index in Parijs zakte 1,1 procent en de DAX-index in Frankfurt verloor ,2 procent.

Heineken

Heineken, dat in het eerste halfjaar meer bier verkocht, de winst nauwelijks zag stijgen en voorzichtig beter is gestemd over de tweede helft van het jaar, zag de koers dalen met bijna 2 procent naar 32,98 euro. Beleggers lijken zich vooral af te vragen waarom de winsten zo vlak zijn en de prognoses zo voorzichtig terwijl het eerste halfjaar goed weer te zien gaf en de zomer bijna tot drinken dwong.

Ahold, dat de afgelopen tijd weer wat leek op te krabbelen, moest terug met 3 procent naar 8,82 euro. De openlijke aanklacht van de twee grote aandeelhouders ABP en PGGM tegen de beloning van topman Moberg beroert de koers maar voor een klein deel, meende een handelaar. De onzekere toekomst speelt het aandeel veel meer parten.

ASML was de sterkste daler in de AEX-index met een verlies van ,3 procent op 13,97 euro. De fabrikant van chipmachines ondervond de naweeën van eerdere tegenvallende berichten van de Finse mobieltjesfabrikant Nokia. Ook Philips had daarmee te maken en moest 2,8 procent terug naar 21,87.

Midkap

In de MidKap-index van middelgrote fondsen was KLM met een straatlengte koploper dankzij speculaties over vorderingen bij het zoeken van een partner. De vrijage met Air France lijkt bijna te worden bekroond. KLM steeg in de loop van de ochtend naar steeds grotere hoogten en noteerde aan het eind van de ochtend een plus van liefst 11,5 procent op een koers van 11,32 euro. Zo hoog reikte de maatschappij dit jaar nog niet.

Elders in Europa kwam een aantal Franse bedrijven met halfjaarcijfers. De resultaten van bouw- en telecomconcern Bouygues vielen goed op de beurs in Parijs, maar die van hotelconcern Accor en de bank Crédit Agricole veroorzaakten koersverlies. In Zürich kregen de halfjaarcijfers van verzekeraar Swiss Life een positief onthaal.

In Londen was Dixons koploper in de FTSE-index met een winst van procent nadat het detailhandelsbedrijf een gunstige omzetontwikkeling had gerapporteerd. Op de Finse beurs ging het aandeel Nokia verder omlaag met 4 procent onder invloed van afwaarderingen door zakenbanken. Liftenfabrikant Koni profiteerde in Helsinki flink van de bekendmaking van de verkoop van zijn tractordochter.

Euro

Op de Europese valutamarkten ging de koers van de euro tegenover de dollar verder omhoog. Tegen het middaguur werd 1,1200 dollar genoteerd in vergelijking met een slot van 1,1175 op dinsdag. De koers van de euro tegenover het pond sterling was met 0,7035 pond onveranderd.