AMSTERDAM - Het verhogen van de pensioengerechtigde leeftijd tot boven de 65 jaar heeft nauwelijks zin. Veel oudere werknemers krijgen namelijk te maken met gezondheidsproblemen en moeten daarom toch afhaken op de arbeidsmarkt.

Dat geldt vooral voor personen die laaggeschoold werk doen.

Dat stelde Dorly Deeg, hoogleraar epidemiologie van de veroudering bij het VU medisch centrum in Amsterdam, woensdag. Zij leidt al jarenlang een onderzoek naar het dagelijks functioneren van ouderen. Vrijdag ontvangt ze hiervoor in Leiden de prestigieuze FEDERA-prijs.

Een van de belangrijkste conclusies die de wetenschapper heeft getrokken is dat mensen wel steeds ouder worden, maar ook meer ziekten, beperkingen of depressieve klachten krijgen.

''De winst in de langere levensduur zit erin dat de medische wetenschap beter is geworden in het beheersen van ziekten.''

Gezondheid

Vooral ouderen met een lage opleiding hebben een slechte gezondheid. Dit komt onder meer doordat zij zwaarder werk doen en vaak al op jonge leeftijd zijn begonnen met werken. Ook mensen zonder partner hebben vaker een moeilijke oude dag.

De studie onder leiding van Deeg loopt al sinds 1991. De onderzoekers volgen ouderen vanaf 55 jaar en kijken elke drie jaar hoe het met hen gaat.