FRANKFURT - In vergelijking met andere eurolanden houdt de huizenmarkt in Nederland zich vooralsnog goed. Dit blijkt uit de halfjaarlijkse Financial Stability Review die de Europese Centrale Bank deze week heeft gepubliceerd.

Volgens de ECB zijn de huizenprijzen in Nederland in het eerste kwartaal met 0,3 procent gedaald. Dit is een veel kleinere daling dan in Frankrijk, Spanje en Ierland waar de prijzen tussen 6,6 en 9,8 procent daalden.

In Oostenrijk en Portugal was nog een stijging te zien. Van de overige negen eurolanden had de centrale bank nog geen cijfers. De ECB baseert zich op een combinatie van eigen berekeningen en bronnen uit de eurolanden.

Dalingen

De centrale bank concludeert dat landen met de grootste prijsstijgingen in het afgelopen decennium ook de grootste dalingen zullen doormaken. Uit de ECB-cijfers blijkt dat Nederland deze periode niet in de top zat wat betreft stijgingen.

In de periode 1999 tot 2005 stegen de prijzen in België, Ierland, Griekenland, Spanje, Frankrijk, Luxemburg en Malta harder dan in Nederland. Ook in de jaren daarna zat Nederland in de middenmoot.

Eurolanden

De ECB constateert verder dat de huizenmarkt in eurolanden de afgelopen jaren is afgekoeld. Tussen 1999 en 2006 stegen de prijzen jaarlijks met ongeveer 6,5 procent. In 2007 was de stijging 4,4 procent en in 2008 nog maar 2,8 procent.

In hetzelfde rapport geeft de ECB ook een voorspelling voor de verliezen die Europese banken door de financiële crisis en de recessie moeten nemen.

De ECB rekent erop dat de totale verliezen uitkomen op 649 miljard euro. Een deel is al afgeboekt. De banken hebben nog voor een bedrag van 283 miljard euro aan afschrijvingen te gaan.