DEN HAAG - Minister Wouter Bos van Financiën deelt de conclusies van twee Amsterdamse hoogleraren dat De Nederlandsche Bank (DNB) niet openlijk kon waarschuwen voor de problemen bij de IJslandse bank Icesave.

Achter de schermen optreden lukte echter niet, omdat de IJslandse toezichthouder claimde dat alles in orde was maar DNB dat niet liet controleren.

''Het echte probleem lag niet bij De Nederlandsche Bank, maar in IJsland'', zei Bos dinsdag voor RTL Z. De faillissementen van IJslandse banken hebben wel geleid tot een pleidooi om de controlemogelijkheden voor de 'gasttoezichthouder' te vergroten.

Toezichthouder

''Zodat we ze niet meer op hun blauwe ogen hoeven te geloven'', zei Bos. In het televisieprogramma Nova zei hij dat het grootste probleem is dat de buitenlandse toezichthouder het voor het zeggen heeft. ''Dat zit helemaal fout en daar moeten we verandering in brengen.''

Binnen de EU gaan steeds meer stemmen op voor een Europese toezichthouder die de rekening eerder kan verdelen over de betrokken landen.

Nu draait Nederland voor een groot deel van de kosten op terwijl in IJsland het toezicht onvoldoende was.