RIJSWIJK - Studenten lenen steeds meer geld van de staat. Ook groeit het aantal studenten dat maandelijks een bedrag leent.

Dat blijkt uit cijfers van de Informatie Beheer Groep (IB-groep) waar het Nederlands Dagblad dinsdag over berichtte.

In 2005 stonden studenten en oud-studenten in totaal 8,3 miljard euro in het rood bij de overheid, in 2008 was dat bedrag opgelopen tot 13,6 miljard.

Universiteiten

Studenten aan hbo's en universiteiten lenen het meest. In 2005 leenden 134.000 studenten in het hoger onderwijs gemiddeld 432,55 euro per maand. In december 2008 leenden 161.300 studenten maandelijks gemiddeld 469,58.

Studenten kunnen naast hun maandelijkse studiefinanciering, die na het afstuderen wordt omgezet in een gift, een extra bedrag lenen, maximaal 832,43 per maand. De leningen leiden soms tot hoge schulden.

Ruim 5500 oud-studenten hadden vorig jaar een schuld opgebouwd van minstens 50.000 euro. Een persoon had een studieschuld van 136.000 euro.

Maximum

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap piekert het ministerie er niet over om een maximum te stellen aan de schuld die studenten kunnen opbouwen. ''Daarmee breng je de toegankelijkheid van het onderwijs in gevaar'', aldus de woordvoerder.

Het ministerie heeft onlangs de wet op studiefinanciering gewijzigd waardoor het terugbetalen wordt versoepeld. Nu moeten oud-studenten hun schuld nog in vijftien jaar afbetalen, maar vanaf 2012 kunnen zij vijf 'jokerjaren' inzetten op het moment dat aflossen niet goed uitkomt. Hierdoor kan de aflossingstermijn nog oplopen tot twintig jaar.

Minister Plasterk riep in maart studenten in een brief op bewust te lenen om te voorkomen dat ze een te grote studieschuld opbouwen.