DEN HAAG - Voor kleding en schoenen die aantoonbaar niet zijn gemaakt door kinderhanden, moet een lager belastingtarief gelden. Wat de ChristenUnie betreft moet hiervoor een btw-tarief komen van 6 procent in plaats van de huidige 19 procent.

Tweede Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie) zal dat dinsdag voorstellen aan minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) tijdens een overleg over mensenrechtenbeleid.

Verhagen maakt zich in Europees verband sterk voor het weren van spullen waar de 'ernstigste vormen' van kinderarbeid aan te pas zijn gekomen.

Positief belonen

Maar volgens Voordewind gaat dat niet ver genoeg en schiet het ook niet op. Het Kamerlid ziet meer heil in het positief belonen van bedrijven die het goed doen op dit vlak, dan in het weren van producten waaraan kinderen hebben meegewerkt.

Dat moet dan wel goed gecontroleerd worden, door het ministerie van Economische Zaken en de ambassades in de landen waar kinderarbeid voorkomt zoals India en China.

Keurmerken

Volgens Voordewind moet deze arbeid in de keten zichtbaar gemaakt kunnen worden. Hij wijst erop dat voor veel andere producten keurmerken zijn bedacht, wat betekent dat er ook controles plaatsvinden.

Het liefst ziet Voordewind dat er een lagere belasting komt voor dit soort producten in de hele Europese Unie.

Kosten

Hoeveel geld dit Nederland gaat kosten, weet Voordewind niet. Alleen al de controle binnen de productieketen kost veel tijd en energie, voorziet hij.

Wel zal het voordelig uitpakken voor de consument, want die kan goedkopere spullen kopen. Het levert Nederland wel eerlijkheid op, aldus Voordewind.

Politiek haalbaar zou zijn idee ook moeten zijn, vindt hij, want een van de hoogste internationaal aanvaarde millenniumdoelstellingen is dat ieder kind naar school moet.