HEERLEN - De pensioenfondsen ABP en PGGM eisen dat Ahold de beloning van zijn bestuursvoorzitter Anders Moberg verlaagt. Dat hebben beide fondsen in een brief aan president-commissaris H. de Ruyter geschreven.

Zij vinden dat het bedrijf zijn aandeelhouders "volstrekt niet serieus neemt". Afgelopen donderdag werd bekend dat Mobergs beloning kan uitdijen tot 10 miljoen euro. Zijn vertrekregeling kan net zo hoog oplopen.

De twee machtige pensioenfondsen waarderen de openheid van Ahold over de beloning van Moberg. Maar die kwam wel "onaangekondigd en op het laatste moment". Veel aandeelhouders hadden vooraf al hun stem via volmacht gegeven en die konden de informatie over de beloning daardoor niet bij hun oordeel betrekken.

De pensioenfondsen verwijten De Ruiter ook dat hij niet bereid was "tot enig compromis" en dat hij "zelfs het machtswoord" gebruikte. Daardoor zette hij "aandeelhouders ronduit voor het blok". "Sterker nog, u neemt ze volsterkt niet serieus." ABP en PGGM vinden deze procedure "zeer onzorgvuldig".

Over de beloning schrijven ze dat die gerelateerd moet zijn aan duidelijke en toetsbare doelstellingen. "De combinatie van een hoge variabele beloning met een riante exitregeling is uit den boze", voegen de fondsen Ahold toe. Zij wijzen het concern erop dat elke onderneming "prudent" zou moeten zijn bij zoiets belangrijks als beloning en dat hadden zij zeker van Ahold verwacht.

Het is zeer ongebruikelijk dat grote aandeelhouders zo hard en openbaar aan de bel trekken over het beleid van een concern. De fondsen hebben de brief maandag verstuurd.