AMSTERDAM - Het pessimisme in de Verenigde Staten is vrijdag ook overgeslagen op het Damrak. Bepalend was het gebrek aan optimisme voor dit jaar dat Microsoft en IBM donderdag nabeurs op Wall Street toonden. De AEX daalde dientengevolge met 0,67 procent tot 493,50 punten.

Bekijk video

De matte stemming raakte vooral de technologiesector. De 'pennystocks' UPC en Versatel leden verhoudingsgewijs de grootste verliezen, respectievelijk 8,5 en 5 procent. Getronics raakte 4 procent kwijt op 3,80 euro, ASML verloor 1,67 procent op 20,60 euro. Het donderdag gerapporteerde verlies van de Veldhovense chipmachinefabrikant werd versterkt na een afwaardering door zakenbank Merryl Lynch.

De 'financials' waren eveneens de weg kwijt. Aegon werd 3,2 procent goedkoper op 27 euro. De verzekeraar maakte voorbeurs bekend de post voorzieningen op risicovolle obligatieleningen te verhogen. ABN Amro, Fortis en ING volgden de koersdaling van hun branchegenoot en leverden tussen de 0,2 en 0,5 procent in.

De AEX-index stond de hele dag in de min. De opening lag rond de procent lager dan het slot van donderdag. Vervolgens krabbelde de belangrijkste graadmeter op het Damrak weer wat op. Tegen het middagguur vergrootte het verlies zich weer.

Slechts vijf hoofdfondsen lieten winst zien, maar in alle gevallen ging het om dubbeltjeswerk. KPN was de belangrijkste met een plus van 2 procent op 6,38 euro.

Kruideniersconcern Ahold leverde 1,8 procent in op 28,95 euro. Ahold-dochter Stop & Shop wil 27 winkels overnemen uit de boedel van de Amerikaanse supermarktketen Big V. Het bedrijf biedt hiervoor 255 miljoen dollar.

De MidKapindex van middelgrote fondsen presteerde iets minder slecht dan de AEX. De graadmeter raakte 0,41 procent kwijt op ,70 punten.

In de onderste regionen was CMG te vinden. Miste de automatiseerder en IT-consultant begin deze week al een order van het Britse Vodafone (mobiele telefonie), vrijdag kreeg het een afwaardering door Rabo Securities te verwerken. Het aandeel verloor procent op 3,80 euro.

Supermarktconcern Laurus was de sterkste daler. Het fonds noteerde 4,5 procent lager op 4.20 euro. Eind januari bekijkt de rechter in Madrid of er bij een Spaanse dochter van Laurus is gefraudeerd.